A kertkapuban

Négy vándor meglátogatja Semiramis függőkertjeit. A kertbe vezető kapunál egy néni áll, az a szabály, hogy minden látogatónak nála kell hagynia a csomagját. A vándorok lepakolnak, de a néni lelkére kötik, hogy csak akkor adja nekik vissza a csomagokat, ha mind a négyen együtt lesznek, mert ezer tallér van náluk, s nehogy valamelyikük meglépjen a közös pénzzel.
Egy idő után megszomjaznak. Egyikük ajánlkozik, hogy visszamegy a kapuhoz, hogy magához vegye a vizespalackot. A kapunál álló asszonytól kéri a csomagokat, az nem akarja adni. Odafordul a vándor a többiekhez, akik jó messze állnak tőlük, s megkérdi: ugye beleegyeztek, hogy ideadja? A többiek igent kiáltanak, a palackra értve a kérdést. Az asszony átadja a vándornak a csomagot, az meg elszelel a pénzzel.
A másik három látogató, mikor a kapuhoz ér, nagyon feldühödik. Az asszonytól követelik az ezer tallért. Be is perelik érte. Az asszony hiába hivatkozik az "igen" kiáltásukra, a vándorok eredeti kikötéséhez valóban nem tartotta magát, nem akkor adta át a csomagot a vándoroknak, amikor azok mind együtt voltak.
Mivel menthetné fel magát az asszony a nagy pénzösszeg kifizetése alól?

Megfejtés


Korábbi feladványaink
 


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS